WZC de Lichtervelde met 'dementie in de verf' in het nieuwsblad 

Woonzorgcentrum De Lichtervelde brengt een tentoonstelling met kunstwerken van bewoners met dementie. ‘Dementie in de verf’ moet de groeiende zorg voor de aandoening in de kijker zetten.

“De hele week staat in het teken van ons project Talenten van en voor mensen met een dementiebeeld, de tentoonstelling is daar een onderdeel van”, legt directeur Günther De Coene uit. “In ons woonzorgcentrum wordt sowieso al aandacht besteed aan dementie. Er zijn een contactkoor, een Beleef-tv met beelden uit het verleden, een huisdierendag, bezoeken van de Demiclowns, een samenwerking met de Vrije Basisschool Eke en sinds kort een creatief atelier waarbij de bewoners met dementie geactiveerd worden.” 

De Coene heeft ook een boodschap voor de beleidsmakers. “Werk constructief verder aan de zorg voor dementie want die blijft groeien. Zowel in de thuis- als de residentiële zorg. Ook wij werken mee. In onze nieuwbouw zal er aangepaste infrastructuur aanwezig zijn.” 

Grootste stijger van Vlaanderen

OCMW-voorzitster Annemie De Gussem (CD&V) opende de tentoonstelling en beaamde de boodschap. “Nazareth is een van de grootste stijgers in Vlaanderen in het aantal dementerende mensen”, zegt de voorzitster. “Vanuit de gemeente zijn er al verschillende initiatieven, waaronder de hoogste mantelzorgpremie in Vlaanderen. We willen die premie loskoppelen van het inkomen. Dementie is een verhaal van cijfers, maar ook en vooral een van mensen.” (lvh)

Meer nieuws